C. Ангелова. Горювання та тривога.

Тривога - це природна реакція вашого тіла на стрес. Смерть близькою людини є подією, що викликає найбільший стрес у кожного з нас.

Горювання, як і любов, це складне почуття. Ви можете відчувати шалений клубок емоцій: шок, відчай, гнів, смуток, спустошення, розпач та, як і більшість людей, - страх і нервозність.

Поступово, з кожною людиною відбувається те, що називають “роботою горя”; внаслідок чого інтенсивність емоцій вщухає та стає легше повернути плин свого життя у звичне русло.

Проте, буває і так, що деякі з емоційних наслідків смерті Вашої близької людини дуже довго не втрачають своєї сили. 
Які є симптоми тривоги?

 

 

 

Тривога відчувається в різний спосіб. Почуття можуть коливатися від метеликів у шлунку до калатання серця. Ви можете відчути втрату самоконтролю, розрив між розумом і тілом. Буває, важко заснути, сняться кошмари, крутяться болісні думки чи спогади, яких важко позбутися. відчуття страху і занепокоєння може бути загальним, або “вибухати” від конкретного місця, події, речі.

Якщо ваші почуття тривоги екстремальні, тривають довше шести місяців, і втручаються у Ваше життя, Ви можете мати горювання, яке ускладнює тривожний розлад.

 

Що таке тривожні розлади?
У разі тривожного розладу, відчуття занепокоєння інтенсивне, іноді виснажливе. Цей тип тривоги може примусити Вас припинити робити щоденні справи. У крайніх випадках це може перешкодити Вам увійти в ліфт, перетнути вулицю або навіть залишити свій будинок та вийти назовні. 

 

Що таке напад тривоги?
Напад тривоги - це надзвичайно сильне  відчуття тривоги, страждань або страху. Для багатьох людей атака тривоги розвивається повільно. Напади тривоги можуть сильно відрізнятися, симптоми можуть відрізнятися між людьми. 

 

Які природні засоби використовуються для подолання тривоги?
Зміни у способі життя можуть бути ефективним шляхом опанувати тривоги, з якими Ви стикаєтеся щодня. Більшість природних «засобів» це турбота про ваше тіло, участь у здоровій діяльності та усунення нездорових причин тривоги.
Це можна зробити так:
дайте собі достатню кількість часу для  сну та відпочинку;
будьте фізично активними, тренуйтеся;
активно працюйте;
уникайте алкоголю;
уникайте кофеїну;
відмовляйтеся від куріння сигарет;
харчуйтесь правильно, Ваша дієта - здорова їжа.

 

Як може їжа лікувати тривогу?
Деякі дослідження показують, що продукти, які ви їсте, можуть мати позитивний вплив на ваш мозок, приборкуючи занепокоєння. Ось продукти, які рекомендують дієтологи:
лосось
чай з рум'я́нка  (ромашки лікарської)
куркума
темний шоколад
йогурт
зелений чай

Тривога і алкоголь
Якщо Ви стурбовані, Ви можете вирішити, що потребуєте алкогольних напоїв, щоб заспокоїти нерви. Адже алкоголь пригнічує діяльність центральної нервової системи, це дійсно допомагає відчути більшу розслабленість. Зрештою, це буде не найкращим рішенням. Алкоголь погіршує симптоми тривоги або тривожного розладу та створює залежність.

Як лікують тривожні розлади?
Тривожні розлади можна лікувати медикаментами, психотерапією або комбінацією цих двох підходів. Важливо розуміти, що тривожні розлади можна лікувати навіть у важких випадках. Ви можете навчитися керувати тривогою, жити щасливим, здоровим життям.

Сусанна Ангелова,

тренер Центру по роботі з втратою РОДИННЕ КОЛО

 

 

Будь-яке копіювання матеріалу без дозволу автора у повній та частковій формі заборонено. При копіюванні матеріалу за згодою автора обов'язкове посилання на сторінку статті сайту "Центру по роботі з втратою". Дякуємо за розуміння.