21-23 лютого в м. Київ відбувся семінар

2

     

  21-23 лютого у м. Київ, відбувся навчальний семінар з «8-крокової Програми ведення груп підтримки для дітей та підлітків, які втратили близьких людей"

 

Кажуть, що скорбота то плата за любов. А що робити, коли людина отримує цей рахунок на початку свого життя? Що відбувається, коли дитина стикається із смертю особи, яку любить, до якої має прихильність? Чи стане це болючою травмою чи позначиться на розвитку дитини іншим чином? 

Хоча тема смерті непроста навіть для фахівців, сучасна психологія має методичні системи, щоб впевнено працювати з родинами, які втратили своїх близьких.

Одна з таких програм була розроблена фахівцями норвезького Центру по роботі з важкими втратами університетської лікарні Акерсгус. Завдяки чотирирічному партнерству Українського Центру по роботі з втратою РОДИННЕ КОЛО з норвезькими колегами цей досвід тепер поширюється серед вітчизняних психологів.

Психологи Київщини долучилися до вивчення цього досвіду на навчальному семінарі "8-крокова Програма ведення груп психологічної підтримки для дітей та підлітків, які втратили близьких людей, що відбувся у столиці 21-23 лютого 2020р .

Учасники розглядали теоретичні та практичні аспекти психологічної допомоги у разі смерті близьких, оволодівали системою роботи за “8 кроковою програмою”, а також вивчали досвід психологів з РОДИННОГО КОЛА. Допомога психолога дитині у разі смерті близької людини ставить за мету спрямувати процес горювання у здорове русло. Серед важливих питань в роботі психолога є особливості горя у  дітей та підлітків: які ознаки скорботи ми можемо спостерігати назовні в поведінці та які внутрішні феномени вони позначають. Важливою є робота з батьками чи опікунами, які здатні допомогти дітям пережити смерть близької людини. Крім того, самим дорослим треба піклуватись про себе та шукати допомогу. Педагогі у школі чи дитячому садочку, керівники гуртків та спортивних секцій, медики - всі, хто складає найближче оточення дитини теж здатні зрозуміти і підтримати дитину у горі, а задача психолога навчити їх цьому. 


Київський навчальний семінар, як і інші в різних регіонах країни,  прийшов на безоплатній основі. Підтримує проект Міністерство охорони здоров'я Норвегії та Міністерство закордонних справ Норвегії. 

 

 

 

 

 

    

Психолог центру "РОДИННЕ КОЛО"

Ангелова Сусанна

 

 1